Koronavírus járvány kapaszkodók

Az aktuális helyzet a legtöbb embernek megterhelő, különösen pszichésen. Túl keveset tudunk, nincs elég kapaszkodónk, nem tudjuk, valójában mennyire érinti a járvány a mi életünket, szeretteinket, és azt sem, hogy meddig tart még. Tudjuk azonban, hogy a bizonytalanság, az aggodalmaskodás és a félelem által okozott elhúzódó stressz gyengíti immunrendszerünket, tehát mégis össze kell gyűjtenünk, mi az, amire számíthatunk, mibe kapaszkodhatunk.

Kiindulásként leszögezhetjük, hogy vannak olyan szakemberek, akiknek az efféle vészhelyzetek megfelelő kezelése a dolguk. Ha valakik, ők értenek hozzá. Országunkban jól működik a járványügy, ezért ha betartjuk a hivatalos javaslatokat, azzal biztosan nyerünk. Figyeljünk a higiénére, mossunk többször kezet, maradjunk otthon, és kerüljük a személyes találkozásokat, amennyire csak lehet. A megfelelő óvatosság mellett elmehetünk alapvető beszerzéseket intézni (élelem, gyógyszerek, stb.), sétálhatunk a természetben (egyedül vagy velünk együtt élőkkel) és igénybe vehetünk egészségügyi szolgáltatásokat is (lelki és testi egészségünk védelmében egyaránt).

maszk kép

A fentiek alapján második fontos feladatunk, hogy gondoskodjunk saját lelki egészségünkről is. Naponta egy vagy két alkalommal érdemes relaxációs gyakorlatot végezni, ami segít a belső stressz szint csökkentésében, így javítja az immunműködést is. Az imaginációs, vizualizációs és meditációs technikák hatása még erősebb lehet, ezeket naponta végezve már komoly támogatást adunk szervezetünknek. Ezek egyik legegyszerűbb formája, amikor rövid relaxációt követően a légzésünket kezdjük figyelni (hanganyag itt). Természetes, ha közben elkalandozunk, de ezt vegyük észre, tudatosítsuk, és térjünk vissza újra és újra a légzés figyeléséhez. Kezdetben ez nehéz lehet, főleg, ha nagyon pörgősek vagyunk. Idővel azonban egyre rutinosabbá válunk – és ezt egészségünk is bőségesen meghálálja majd. Amennyiben annyira feszültek vagyunk, hogy képtelenek vagyunk megülni egy helyben, a zen sétáló meditációt érdemes kipróbálnunk.

relax

A harmadik alapvető terület testünk megfelelő gondozásán és táplálásán keresztül támogatni az immunrendszert. Ennek legfontosabb elemei:

1) Elegendő alvás, pihenés, naponta legalább 7 óra.

2) Legalább heti 2-3-szor 30-40 perc intenzív testmozgás – akár gyaloglás vagy szobakerékpár is jó.

3) Rendszeres meleg étkezés – hideg időben, s főként ha kezünk-lábunk hideg, legalább naponta kétszer.

4) Cukorbevitel csökkentése, édességek és fehér pékáruk kerülése. Ezek ugyanis megterhelik a hormonrendszert és hozzájárulnak a bélflóra felborulásához, s így az immunrendszer túlterheléséhez. Ugyanígy kerülni kell a dohányt és az alkoholt is.

5) Legalább napi 40 dkg zöldség fogyasztása, minél színesebb, annál jobb – komplex vitaminként táplálják szervezetünket. Párolva, levesben vagy főzelékben hasznosulnak könnyebben, de lehetőleg liszt nélkül készítsük el.

6) Napi 2-4000 NE D-vitamin. Gyermekeknek 500-1000 NE az adag, testsúlytól függően. Ha egész téli szezonban szedtük, 2000 NE is elég, ha csak most kezdjük, többre lehet szükségünk. E mellé jól felszívódó magnézium készítmény javasolt, ez fontos a D-vitamin megfelelő hasznosulásához. Minél feszültebbek, stresszesebbek vagyunk, annál több magnéziumra van szüksége szervezetünknek.

7) A multivitamin és nyomelem készítmények hatékonysága csak abban az esetben igazolt, ha hiányunk van ezekből. Míg a D-vitamin szintje a testben a lakosság többségénél biztosan alacsony a tél végére, a többi vitamin és ásványi anyag pótlása jóval ritkábban szükséges. De ha megnyugtat a tudat, hogy beszedtük, az is számít – még a placébónak is vannak komoly jótékony hatásai szervezetünkre.

Mindenkinek jó egészséget és szép tavaszt kívánunk.

Koronavírus járvány kapaszkodók” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

  1. Köszönöm a fenti sorokat!
    A felsoroltakon túl azt is fontos kapaszkodónak gondolom, ha megtaláljuk ennek a “bezárt” időszaknak sok – sok ajándékát. Ilyen lehet pl. régi iratok, jegyzetek, emlékek rendezése. A rendrakáson túl segítenek az elengedés gyakorlásában, a fontos és a kevésbé fontos dolgok közötti különbségtételben, s abban is, hogy önismeretünk mélyüljön. A rendezgetés során szembesülhetünk értékeinkkel, ám alázattal elfogadhatjuk tévedéseinket is. Sőt, meg is bocsáthatunk önmagunknak. Ahogy közel 30 évvel ezelőtti munkáim kéziratait rendeztem, nagy hála töltött el unokaöcséim iránt, akik sokat segítettek nekem a grafikonok elkészítésében, hisz azokat akkor még nem tudtam önállóan megszerkeszteni.
    Szép “időutazás” ez a bezártság – évtizedeket röpülhetünk át lélekben.

    Kedvelés

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑