Egészséges női ciklus

Az elmúlt években egyre gyakrabban érkeznek rendelésemre páciensek menstuációs panaszokkal. Szerencsés esetben még csak pár hónapja vagy éve állnak fenn a tünetek, gyakran azonban komolyabb kórállapotokkal (pl. termékenységi zavar, endometriózis, méhmióma, policisztás petefészek szindróma – PCOS) társulva vannak jelen. A nőgyógyászati kezelés ilyen esetekben legtöbbször a hormonpótlást vagy a fájdalomcsillapítókat jelenti, amelyek sajnos csak tüneti terápiák, és hosszú távon sokszor többet ártanak, mint használnak.

menstrual-pain-1170x684

Gyermekek és fiatal hölgyek esetében a menzesz környéki fájdalmak és a vérzészavar leggyakrabban stresszes életvitellel, szorongással és egészségtelen életmóddal vannak kapcsolatban. Jellemzően premenstruációs tünetegyüttes (PMS) mellett jelentős feszültséget figyelhetünk meg. Ilyenkor elengedhetetlen a stresszorok mérséklése, valamint a rendszeres mozgás és relaxáció. A menstruáció során jelentkező fájdalom általában a kismedencei szervek gyengébb keringésével függ össze. Ennek elsődleges oka a vegetatív idegrendszer egyensúlyvesztése, például amiatt, hogy valaki nagyon sokat tanul vagy intenzív szellemi munkát végez, a megfelelő pihenés hiányával. Emellett gyakran fennáll a kismedencei myofasciális struktúrák feszessége is, ami szintén rontja a helyi keringési viszonyokat. Ezek kísérő tünetei lehetnek a deréktáji panaszok, illetve a feszes gerinc környéki és csípőtáji izomzat.

Természetesen mindig fontos az orvosi kivizsgálás, hisz számos komoly gyulladást vagy más szervi eltérést csak gyógyszeres, rosszabb esetben műtéti úton lehet rendezni. De nem szabad abba a csapdába esni, hogy enyhébb esetekben is a klasszikus orvosi kelléktárra hagyatkozunk. A fennálló hormonális egyensúlyzavar oka legtöbbször a fokozott stresszhormon igény, a fájdalomé pedig a gyenge keringés. Ezeken sokkal többet segít az életmódterápia, mint a gyógyszeres kezelés, ráadásul ez utóbbi komoly káros mellékhatások veszélyeit hordozza. (További részletek itt.)

woman stretching on ground
Photo by Jonathan Borba on Pexels.com

A gyakori hormonális egyensúlyzavarok, mint az inzulin rezisztencia és az ösztrogén dominancia mind kapcsolatban vannak a külső és belső stresszorokkal. A rendszeres mozgás és relaxáció, a bőséges zöldségfogyasztás, az édességek és az alkohol kerülése mind sokat segít ezen állapotok rendezésében. Minél kevésbé súlyos az állapot, annál gyorsabban rendezhető – és megfelelő gondosság mellett a gyógyulás tartós lesz.

Amennyiben már komolyabb betegség áll fenn (pl. PCOS, endometriózis, termékenységi zavar, méhmióma), feltétlenül javasolt az integrált orvosi szemlélet alkalmazása. Ennek segítségével könnyen feltérképezhetők a stresszorok, és pontos, egyénre szabott életmód terápiás tervet lehet összeállítani. Szükség esetén gyógynövénykezelés, mozgásterápia, akupunktúra vagy pszichológia is ajánlásra kerül, a személyes betegségmintázatnak megfelelően.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: