Az Egy Igaz Étrend mítosza

Sok ember tapasztalja, hogy miután követni kezd egy diétás irányzatot, jobban lesz, akár az egészsége is helyreáll. Páran közülük lelkes rajongói lesznek az adott útnak, és hirdetni kezdik, hogy ők megtalálták az Igazi egészséges étrendet. Csak azok lehetnek egészségesek, akik őket követik, minden más irányzat kukába való… Sajnos az egyes igehirdetők más-más úton járnak, és az egyszeri kereső embernek nehéz dolga van így, ha el akarja dönteni, hogyan táplálkozzon a jövőben. Mindegyik diétás út olyan, mint egy vallás, saját papjaival, szentírásaival és részigazságaival, ahol gyakran már régen elveszett a kezdetben még meglévő nyitottság és bölcsesség.

food pres

A sok irányzat mellett létezik egy nemzetközi, tudományos diétaterápiás megközelítés is, ami természetesen egyik népszerű úttal sem kompatibilis. Ők alkották meg a táplálék piramist, később az okos tányért, ahol bizony olyan ételek is szerepelnek, amit a különböző irányzatok tűzként kerülnek. Lehetséges lenne, hogy épp a hivatalos diétaterápia tévedne a legnagyobbat? Nem túl valószínű. Sokkal inkább arról van szó, hogy valóban az általuk javasolt összetétel élettanilag a legjobb – egészséges ember számára. Viszont egy olyan világban, ahol minden harmadik embernek táplálék intoleranciája, minden negyedik embernek inzulin rezisztenciája van, és kb. minden második embernél nem megfelelő a bélrendszer áteresztő képessége, más szabályok érvényesek.

Márpedig diétás tanácsért azok mennek el, akiknek panaszaik, betegségeik vannak. És innentől már az szabja meg, mi az egészséges út, hogy milyen egyéni szükségletek állnak fenn az adott páciensnél. Lesznek olyanok, akiknek a gabonákat kell kerülniük (lásd gabona intoleranciák), másoknak az egyszerű szénhidrátok valamennyi formáját. Vannak, akiknek a teljes húsmentes étrend tesz jót, mások a hús, ill. állati zsír alapú étkezéstől fognak gyógyulni. És ha már elegendő ideig követték a személyre szabott terápiás étrendet, akkor juthatnak el oda, hogy már a hivatalos, dietetikusok által szentesített ajánlás vonatkozik rájuk.

top view of food
Photo by Ella Olsson on Pexels.com

Emellett az emberi szervezet csodálatos képességeit sem szabad lebecsülnünk. Egész más étrendje van az eszkimóknak, az afrikai esőerdő őslakosainak és az európai falusi embereknek – mégis mind képesek sokáig egészségesek maradni. Testünk számos szélsőséghez tud alkalmazkodni, az alap tápanyagokat (szénhidrát, zsír, fehérje) akár egymásba is át tudja alakítani. Egyetlen tényező van csupán, amihez nem tud hozzászokni: a túl sok táplálék okozta mérgezés. Legyen az cukor, gabona, hús, gyümölcs, só, bármi, ha rendszeresen túl sok jut a szervezetünkbe, előbb-utóbb panaszokat, majd betegséget okoz.

Az egyensúly felborulásának egyik oldala a belső alkalmazkodást biztosító rendszerek (máj, hormon- és immunrendszer) kimerülése, a másik pedig a bél mikrobiomjánál keresendő. Optimális tápanyagbevitel mellett az emésztőnedvek, a bélfal és a bél egészséges bakteriális, virális és gomba populációja remekül együttműködnek. A túl sok étellel viszont nem bír el a rendszer, és ekkor elszaporodnak az opportunista, maradékon élő mikróbák. Ezek viszont már gátolják a normális flórát, toxinokat termelnek és áteresztővé teszik a bélfalat. Ezen az úton lebontatlan tápanyagok és mérgek jutnak a szervezetünkbe, számtalan további problémához vezetve (részletesen lásd az Integrált orvoslás c. könyvben). Teljesen mindegy, melyik tápanyaggal esünk tartósan túlzásba, arra idővel intoleránsak leszünk. Gluténra, tejtermékekre, húsra, gyümölcsökre, édességekre, stb-stb.

Ebben az esetben több reformétrend is jót tehet nekünk, ha az pont azt az elemet hagyja ki, amire érzékenyek lettünk. De ez nem azt jelenti, hogy az a legjobb diéta a világon – nem is kell követni, csak addig, amíg az egészséges állapot helyreáll. Utána már jó a hivatalos diétaterápiás ajánlás is, csak soha ne essünk túlzásba. Jusson mindig eszünkbe a japán mondás: hara hachi bu. Mindig csak a gyomrod nyolc tizedét töltsd meg! Nem véletlen, hogy a túlevés kerülése a legerősebb tudományos bizonyítékokkal alátámasztott javaslat az összes diétás jótanács közül. Ha mégis túlzásba esünk néha, iktassunk be rendszeres böjti napokat, vagy kövessük az intermittáló (8/16 órás) böjtölés szabályait. További részletek itt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: