Alattomos drogunk – a pörgés

Kezdetben számos méreg terjedése jó dolognak tűnt. A morfin, mint csodálatos gyógyszer, a kokain, mint a kóla alapja, a dohány, mint életérzés, az alkohol, mint az istenek ajándéka, és kulturális érték. Újabban a cukorról tudtunk meg, hogy a drogokhoz hasonlatos, függőséghez és egészségkárosodáshoz vezet, ha túlzásba visszük. Ki gondolná, hogy a túlzottan aktív életvitelnek is lehet ilyen hatása – és itt messze nem csupán a munkaholizmusról (workaholism, munkamánia) beszélek.

man wearing brown jacket and using grey laptop
Photo by bruce mars on Pexels.com

Pörögni jó érzés, már gyermekként megtanuljuk. Önfeledten fogócskáztunk, labdáztunk, ugráltunk, amit később az iskolapad szorított keretek közé. Egyre inkább a fejünkbe helyeztük át az aktivitást, kinek gimnázium, főiskola, kinek egyetem, majd munka, ranglétra, megélhetés, karrier építés. Menedzserekké válunk mind, akiknek össze kell egyeztetni a magánélet számtalan kihívását a munkahelyi terhek sokaságával. De ez jó érzést is adhat: eredményesek, sőt, sikeresek vagyunk, élvezzük a munkánkat, a sok-sok aktivitást, a pörgést. Ennek során hormonok árasztják el szervezetünket: adrenalin, endorfinok, dopamin, szerotonin, egyik jobb, mint a másik – és ezek által, ha nem vigyázunk, szép lassan drogossá válunk.

Kevéssé köztudott ugyanis, hogy nem csupán az alvásra és az aktív ébrenlétre van szükségünk, hanem a relaxált éber állapotra is. Ilyenkor másfajta hormonok kerülnek többségbe: endocannabinoidok, oxytocin, DMT, anandamin, endobenzodiazepamoidok (még leírni is nehéz, nem hogy megjegyezni) és melatonin. Ebben az állapotban tudunk hatékonyan regenerálódni, gyógyulni, töltődni, és ez elengedhetetlen az egészségünk fenntartásához. Ehhez az állapothoz segít hozzá a szemlélődés, a jelenben lét és a meditáció – de ezek a drogok messze nem olyan erősek, és lassabban okoznak (pozitív) függőséget, mint a pörgés hormonjai.

calm daylight evening grass
Photo by Pixabay on Pexels.com

Az aktív pörgő életmód tehát könnyen válik csapdává. Dolgozunk, rohanunk egész nap, fejünkben pedig reggeltől estig megy a műsor: tervezünk, feladatot oldunk meg, rágódunk, aggodalmaskodunk vég nélkül. Amikor pedig pihenhetnénk, inkább az internetet böngésszük, a közösségi médiát követjük (Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, stb.), sorozatokat nézünk, játszunk, néha bulizunk, alaposan kihasználjuk minden percünket. Ez viszont – minthogy nem marad idő az éber regenerációra – előbb-utóbb panaszokhoz, majd betegséghez vezet. Előbb “csak” egy kis fejfájás, székrekedés, menstruációs panasz, szénanátha, később már inzulin rezisztencia, alvászavar, pajzsmirigy problémák. Végül, ha nem változtatunk a betegségek következnek, a szorongástól és depressziótól a refluxon és irritábilis bél szindrómán át az autoimmun és szív-érrendszeri betegségekig. És mindez egészen alattomosan, hisz boldog pörgésünk közben azt hihetjük, hogy igazából mindent jól csinálunk – nem is tévedhetnénk nagyobbat.

A megoldás az egyensúly helyreállítása. Elengedhetetlen a legalább 7 órás alvás, és az évente legalább egyszeri két-három hetes szabadság. De emellett a mindennapokban is meg kell találni az aktív pihenést, relaxációval, meditációval, szemlélődéssel. Semmiképpen nem intenzív sporttal, mert ugyan az agyunk pihenhet ilyenkor, de a szervezetünk továbbra is stresszben van. Arra van szükség, hogy megengedjük magunknak, hogy “csak úgy legyünk”. Ez a semmittevés művészete, amit legalább naponta 20 percig kell gyakorolnunk ahhoz, hogy egészségünket megtartsuk. Ha nem megy egyedül, keressünk segítséget: relaxációs könyvek, hanganyagok (letölthető innen), mindfulness tanfolyam, esetleg jóga vagy meditáció. Ha pedig a maximalizmusunk és más kényszereink tartanak markukban, kérjünk segítséget, és kezdjünk önismereti-személyiségfejlesztő munkába.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: