A sokszínű hasfájás

Hasfájásnál gyakran jó, ha rátesszük a kezünket, kicsit masszírozzuk, vagy párnával melegítjük. Visszatérő panasznál segíthetnek a gyógynövények, de sokszor még többet, ha egészséges étrendre váltunk. De azt is tudjuk, hogy a hasfájás lehet lelki teher jelzése is, ami a szomatizáció útján kelt panaszt. Ilyenkor a lazítás, pihenés, vagy a pszichés ok feltárása és rendezése segít a legtöbbet.

Sokszor látom a rendelésemen, hogy egyes hasfájások akár percek alatt megszűnnek akupunktúrás kezelésre. Sokszor ennyi sem kell, csak a páciens hasára teszem a kezemet, lazítok, és ezzel segítem, hogy ő is el tudjon lazítani – és meglepően hamar megszűnik a panasza. Vajon miért van az, hogy ennyire sok megközelítés segíthet?

hands-on-back

Akár gyomortáji, akár annál lentebbi fájdalomról van szó, állhat mögötte súlyos betegség, és lehet funkcionális oka. Az előbbit orvosi kivizsgálással lehet diagnosztizálni, az utóbbi sokszor amúgy egészséges embereknél jelentkezik. Ebben az esetben segíthetnek ugyan a gyógyszerek ideig-óráig, de az okot nem szüntetik meg. A biztos megoldás az, ha megértjük, hogyan alakul ki a panasz, és a gyökerénél kezeljük azt.

A funkcionális hasi fájdalmak hátterében leggyakrabban stressz áll. Ez azonban nagyon sokféle lehet, ahogy az átfogó stressz elmélet kapcsán már írtam róla. A stresszorok összeadódnak, és ha nem tudjuk megfelelően kipihenni azokat, előbb-utóbb panaszt okoznak. Mindenkinek kicsit mást, személyiségtől, egyéni alkattól, a stresszorok arányától, és attól függően, hogy kinél milyen testi feszültségek alakultak ki az évek során.

herbs

Ahogy a betegséget okozó tényezők összeadódnak, úgy kezelések hatása is. Ezért látjuk, hogy sok panasz esetében számtalan terápia közül választhatunk, mind segíteni fog többé-kevésbé. Mindig az a kezelés hat a legjobban, ami a legtöbb feszültségtől szabadít meg. Ha a testi feszültségek a legerősebbek, az akupunktúra, a mozgás és a masszázsterápia segít a legtöbbet. Ha a lelki stresszorok, akkor a relaxáció és a pszichológiai eszközök. Ha a belső egyensúlyunk borult fel nagymértékben, az étrend rendezésével és gyógynövényekkel tudunk a legtöbbet segíteni.

Komolyabb betegség esetén integratív szemléletű szakemberek tudnak segíteni abban, hogy megtaláljuk a legjobb utat a gyógyulás felé. Bizonyos esetekben orvosi ellátásra van szükség, máskor a komplementer (kiegészítő) módszerek választandók. Utóbbiak általában jóval kevesebb káros mellékhatással bírnak (sok esetben semennyivel sem), és alkalmasabbak a kórfolyamat valódi gyökerének kezelésére, mint a gyógyszeres terápia.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: