Az allergia integrált kezelése

Az allergia igen összetett kórkép, ezért okoz nagyon sokszor fejtörést a legképzettebb orvosoknak is. Kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam, a környezeti terhelés, a táplálkozás és jelentős mértékben a psziché is. Gyógyszeres, tüneti kezelése lehetséges, de hosszú távon gyakran elégtelen és nagyon megterhelő a szervezet számára. Abban az esetben tudunk hatékony, oki terápiát találni rá, ha széles, integratív szemlélettel közelítünk hozzá.

allergia

A genetikai kódunkon ugyan nem tudunk változtatni, de abba beleszólhatunk, hogy mely gének kerülnek kifejeződésre, és melyek nem. Ez az epigenetika tárgyköre, amelyről a kutatások igazolták, hogy a külső környezet és a pszichés állapotunk egyaránt nagymértékben befolyásolják. A lelki folyamatok jelentősége elképesztően nagy, és ez sajnálatosan kevésé ismert a tudományos bizonyítékok ellenére. Az egyik leghíresebb kísérlet mérges szömörcére erősen allergiás embereket vizsgált. Az egyik karjukat vízzel kenték be, de azt mondták, hogy szömörcét tartalmaz. A másik karjukat valóban szömörcével kezelték, viszont azt mondták rá, hogy ez csak tiszta víz. Az eredmények megdöbbentették a kutatókat. A vízzel kezelt oldalon kivétel nélkül minden páciensnek allergiás kiütése jelent meg, míg az allergénnel megkent oldalon csak a résztvevők 15 százaléka mutatott panaszokat. Ez egyértelműen bizonyította a tudat hatását a test felett, s ezt az eredményt azóta számos további kutatással erősítették meg.

A táplálkozás nem kisebb jelentőséggel bír, bizonyítják ezt számtalan esetben azok, akik táplálék allergiával vagy intoleranciával bírnak. Ezeknél az embereknél az érzékenységet okozó tápanyagok elhagyása az allergiás vagy akár asztmás panaszok jelentős csökkenésével, elmaradásával járhat. Érdekes mód ezt a jelenséget az amúgy betegségnek nem minősülő, immunglobulin-G által mediált táplálék intoleranciás esetekben is nagyon gyakran látjuk. Márpedig ez az állapot igen elterjedt, egyes kutatások szerint akár a lakosság 40 százalékára is jellemző lehet.

allergy gyógyult

Az allergiás panaszok megelőzésének és kezelésének útja az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása. Ehhez az integratív orvoslás szemlélete szerint két irányból kell közelíteni. Az egyik a stresszoldás, a megfelelő mennyiségű pihenés és a napi rendszerességű relaxáció. Minthogy a stressz felborítja az immunrendszer működését, annak megelőzése és kezelése hatékonyan csökkenti az allergiás panaszokat.

A másik fontos oldal az egészséges táplálkozás és a bélrendszeri egyensúly fenntartása. Az immunsejtek 70-80 százaléka ugyanis a bélrendszerünk környékén állomásozik, és ha elősegítjük ezek kiegyensúlyozott működését, az az allergia megelőzésében, kezelésében is nagyon sokat számít. A legfontosabb táplálkozási elveket, az intoleranciák kezelését, a méregtelenítés és böjt szerepét, valamint a bélrendszer egészséges működésének helyreállítását az Integrált orvoslás című könyvben fejtem ki részletesen.

Az integrált orvoslás szemlélete szerint az allergia és az asztma sok esetben teljesen gyógyítható, azaz teljes remisszióba hozható. Ehhez időnként pszichoterápiás, hipnoterápiás megközelítésre is szükség van a tudat alapvető szerepe miatt. Gyakran enélkül is találkozunk az allergia megszűnésével, főként olyan esetekben, amikor valaki jelentős hitet táplál egy kezelőmódszer felé. Lehet ez akupunktúra, gyógynövénykezelés és gyógyító étrend is, a lényeg nem a technika, hanem a terapeuta és a páciens hozzáállása és meggyőződése.

Az allergia integrált kezelése” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: